Τι είναι το Bowtech;

Το Bowtech είναι μια μέθοδος χειρισμού των μαλακών μορίων του σώματος, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Αυστραλία. Η μέθοδος, γνωστή ως Bowen – Η αυθεντική Τεχνική ή και ως Bowenwork, χρησιμεύει στη διέγερση των αυτοθεραπευτικών μηχανισμών του σώματος, με την εφαρμογή των “κινήσεων Bowen”. Πρόκειται για διακριτικούς χειρισμούς σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, πάνω στους μυς, στους τένοντες, στους συνδέσμους, στα νεύρα και στον συνδετικό ιστό. Αυτά τα απτικά ερεθίσματα, διεγείρουν αρχικά το περιφερικό νευρικό σύστημα και έπειτα ενεργοποιούν ανταποκρίσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, οι οποίες κατευθύνονται στα συγκεκριμένα σημεία, για να ενισχύσουν την ρύθμιση ή την επιδιόρθωση διαφόρων ιστών και δομών του σώματος.

Σε οξείες καταστάσεις το Bowtech μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά όπου υπάρχει άμεση ανάγκη, π.χ., στην άρθρωση του γόνατος, εφόσον το σώμα του δέκτη δεν έχει προλάβει να προσαρμοστεί σε μετατραυματικά αντισταθμιστικά πρότυπα των μυών, που θα επέβαλλαν πιο εκτεταμένη παρέμβαση. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς υποφέρουν από χρόνια δυσλειτουργικά πρότυπα, των οποίων η αποδόμηση επιβάλλει μια πιο γενική προσέγγιση, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ανάκτηση ισορροπίας και η επιστροφή στην υγεία.

Αντί να επικεντρώνεται αποκλειστικά σε μία οργανική διαταραχή, το Bowtech απευθύνεται σε ολόκληρο το σώμα, αποκαθιστώντας την ισορροπία μέσω του νευρικού συστήματος, το οποίο ελέγχει τις σωματικές λειτουργίες και είναι πολύ ευαίσθητο σε εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα ζουν σε μια συνεχή κατάσταση στρες και υπερδιέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, δηλαδή, βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση σύγκρουσης-αποφυγής.
Η θεραπεία επέρχεται κατά βάση με την μετατόπιση της κυριαρχίας από το συμπαθητικό στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, όπου ευνοούνται η ξεκούραση, η χαλάρωση και η επιδιόρθωση των σωματικών ανισορροπιών. Το Bowtech συμβάλλει σε αυτήν την μετατόπιση. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, ο δέκτης συνήθως χαλαρώνει βαθιά ή κοιμάται και συχνά ακούγονται οι ήχοι των περισταλτικών κινήσεων. Αυτά τα δύο αποτελούν ενδείξεις αύξησης της παρασυμπαθητικής κυριαρχίας και απελευθέρωσης από το άγχος. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει το γεγονός ότι, μια συνεδρία Bowtech φαίνεται να επανενεργοποιεί την διαδικασία ανάκαμψης, σε περιπτώσεις στις οποίες η πορεία αποκατάστασης από τραυματισμό, ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση έχει παραμείνει στάσιμη.

Το Bowtech -ως συμπληρωματική μέθοδος- δεν παρεμβαίνει στην παραδοσιακή ιατρική περίθαλψη. Διευκολύνει την αποκατάσταση και προσφέρει τεράστιο όφελος στους δέκτες με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση.

Ενώ υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες μια συγκεκριμένη διαδικασία Bowen αντενδείκνυται, το Bowtech είναι κατάλληλο για ανθρώπους όλων των ηλικιών και οποιασδήποτε φυσικής κατάστασης.

Λόγω του λεπτοφυούς χαρακτήρα του Bowtech και των πιθανών ανταποκρίσεων του σώματος αρκετές ημέρες μετά την θεραπεία, αποθαρρύνεται η χρήση άλλων μεθόδων τέσσερις ημέρες πριν και πέντε ημέρες μετά από μια συνεδρία Bowtech, καθώς ενδέχεται να παρεμβαίνουν στην αποτελεσματικότητά της.