Πώς λειτουργεί το Bowtech;

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τους φυσιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων λειτουργεί το Bowtech. Εκτός από την εξισορρόπηση του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος, η οποία περιγράφηκε νωρίτερα, οι κινήσεις Bowen μπορούν να υποβοηθήσουν την αυτοθεραπευτική ικανότητα του σώματος ενεργοποιώντας τις ακόλουθες δομές και λειτουργίες:

  • Περιτονία: κάθε κίνηση Bowen γίνεται στο επίπεδο της επιφανειακής περιτονίας και επηρεάζει τη σχέση μεταξύ της περιτονίας και του νεύρου, του μυός ή του τένοντα που κινητοποιείται. Η περιτονία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των μυών, στην ευθυγράμμιση της στάσης και στη συνολική δομική και λειτουργική ακεραιότητα. Όλες αυτές οι λειτουργίες επηρεάζονται αρνητικά, όταν η περιτονία σκληραίνει, συσπάται, συστρέφεται ή αφυδατώνεται. Παρά την απουσία δυναμικών κινητοποιήσεων ή διατάσεων των ιστών, μετά τις συνεδρίες Bowtech συχνά παρατηρείται αλλαγή στην στάση του σώματος και βελτίωση της κινητικότητας και της λειτουργίας, εξαιτίας της χαλάρωσης των μαλακών μορίων και της αύξησης της ελαστικότητας πιθανών συμφύσεων και ουλώδους ιστού.
  • Λεμφική παροχέτευση: κάποιες διαδικασίες Bowtech κινητοποιούν την λεμφική κυκλοφορία, ενισχύοντας έτσι την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, εφόσον το λεμφικό σύστημα αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας Bowtech βελτιώνεται η ικανότητα αποτοξίνωσης του οργανισμού, με επακόλουθο την ενίσχυση της κυτταρικής λειτουργίας του σώματος.
  • Σπονδυλικά αντανακλαστικά τόξα: είναι οι πιο απλές νευρικές οδοί. Οι υποδοχείς των αισθητικών νευρώνων δέχονται ερεθίσματα από το περιβάλλον, τα μετατρέπουν σε ηλεκτρική ώση, και τα μεταφέρουν στους αισθητικούς νευρώνες, τους ενδιάμεσους νευρώνες και τους κινητικούς νευρώνες, οι οποίοι με τη σειρά τους προκαλούν μυϊκή σύσπαση ως ανταπόκριση στο ερέθισμα. Πολλές κινήσεις του Bowtech εμπλέκουν αυτά τα αντανακλαστικά τόξα, παράγοντας αντίστοιχες θεραπευτικές αντιδράσεις όχι μόνο στους γραμμωτούς μυς, αλλά και στους λείους μυς των εσωτερικών οργάνων.
  • Μυοτατικά Αντανακλαστικά: οι περισσότερες κινήσεις του Bowtech γίνονται στις προσφύσεις ή τις γαστέρες των μυών, όπου βρίσκονται υποδοχείς, οι οποίοι ενημερώνουν το νευρικό σύστημα για την κατάσταση στις αλλαγές της τάσης ή του μήκους της μυοτενόντιας μονάδας. Αυτοί οι υποδοχείς διεγείρονται κατά τη διάρκεια της κίνησης Bowen, διαφοροποιώντας τα ερεθίσματα από το περιφερικό νευρικό σύστημα και διακόπτοντας τον φαύλο κύκλο πόνου-μυϊκού σπασμού επιτυγχάνοντας σταδιακά την ομαλότητα και την αύξηση του εύρους κίνησης.
  • Νευροϋποδοχείς αρθρώσεων: όλες οι κινήσεις που γίνονται γύρω από μια άρθρωση, επηρεάζουν άμεσα τον αρθρικό θύλακο και τους συνδέσμους, οι οποίοι είναι πλήρεις ιδιοδεκτικών υποδοχέων. Αυτοί μετατρέπουν τα εξωτερικά ερεθίσματα σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία το νευρικό σύστημα επεξεργάζεται και κατόπιν εξομαλύνει την αρθρική λειτουργία, βελτιώνει την ισορροπία και εξασφαλίζει ταχύτερες προστατευτικές αντιδράσεις, χωρίς να υπάρχει ανάγκη επεμβατικών χειρισμών.