Ιστορικά στοιχεία για το Bowtech

Η ιστορία του Bowtech αρχίζει την δεκαετία του 1950 στην πόλη Geelong της επαρχίας της Βικτώρια στην Αυστραλία, όπου ο Thomas Ambrose Bowen (1916-1982) ξεκίνησε να αναπτύσσει την τεχνική, η οποία αργότερα θα έπαιρνε το όνομά του. Αν και ήταν ξυλουργός και δεν είχε πρότερη επίσημη εκπαίδευση σε κάποιο επάγγελμα υγείας, είχε ωστόσο ένα άσβεστο πάθος για την εξεύρεση τρόπων ανακούφισης του πόνου και επιστροφής στην ευζωία.

Στο βιβλίο τουIn Search of Tom Bowen ο Col Murray δηλώνει ότι “ο Tom Bowen ισχυριζόταν ότι ξεκίνησε την καριέρα του ως θεραπευτής, παρατηρώντας άλλους επαγγελματίες μασέρ αθλητών“. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο ίδιος -ελλείψει καλύτερου όρου- αυτοαποκαλούνταν οστεοπαθητικός και ότι έμαθε, πώς να εκτελεί ορισμένους χειρισμούς και τεχνικές από άλλους προικισμένους επαγγελματίες ήδη από τη δεκαετία του 1920 ή του 1930. Αυτοί οι χειρισμοί αργότερα εξελίχθηκαν στην σημερινή Τεχνική Bowen ή Bowtech. Στην δια βίου αναζήτηση του για την τελειοποίηση της μεθόδου του, σπουδαία βοήθεια δέχθηκε από την φίλη και γραμματέα του Rene Horwood.

Για να γίνει κατανοητή η επιτυχία του, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η εποχή στην οποία δραστηριοποιήθηκε ο Tom Bowen, όταν η εθνική υγειονομική περίθαλψη ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι θεραπευτές προσέφεραν οικονομικά προσιτές θεραπείες, όπου η δημόσια περίθαλψη δεν ήταν εφικτή, καθώς οι πελάτες τους ήταν συνήθως μικρομεσαίες οικογένειες, εργάτες και αγρότες.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της σταδιοδρομίας του, μια κυβερνητική μεταρρύθμιση υποχρέωσε τους έως τότε ελεύθερους επαγγελματίες να υποβληθούν σε εξετάσεις, για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Το 1973 ο Tom Bowen κλήθηκε να καταθέσει λεπτομερή περιγραφή της τεχνικής του σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή, καθώς ο όγκος εργασιών στο θεραπευτήριό του στο Geelong ανερχόταν στις 13.000 συνεδρίες Bowtech περίπου ετησίως. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι μεταξύ των συνεδριών παρεμβάλλεται διάστημα επτά ημερών και πολλοί ασθενείς χρειάζονταν μόνο λίγες θεραπείες, γίνεται κατανοητό ότι, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών είχε δεχθεί το Bowtech και είχε επωφεληθεί από αυτό. Εκτός αυτού, ο Tom Bowen, ο οποίος ήταν παθιασμένος με το έργο του, παρείχε δωρεάν θεραπείες σε παιδιά, άτομα με αναπηρίες και σε κοινοτικούς υπαλλήλους όπως πυροσβέστες και αστυνομικούς.

Μεταξύ των επαγγελματιών που ήταν μαθητές του Tom Bowen και παρακολουθούσαν συστηματικά το θεραπευτικό του έργο, ήταν ο Oswald (Ossie) Rentsch. Ήταν ο πρώτος που κατέγραψε τους χειρισμούς του δασκάλου του και με την βοήθεια της Rene Horwood συνέθεσε την ύλη των διδακτικών εγχειριδίων της μεθόδου, η οποία ονομάστηκε Τεχνική Bowen ή Bowtech προς τιμήν του Tom Bowen. Ο Ossie και η σύζυγός του Elaine άρχισαν να χρησιμοποιούν το Bowtech στο θεραπευτήριό τους στο Hamilton της Βικτώρια το 1976 και ξεκίνησαν την διδασκαλία του Bowtech το 1986 μετά το θάνατο του Tom Bowen. Ίδρυσαν την Ακαδημία Θεραπείας Bowen Αυστραλίας το 1987, βοηθώντας την διδασκαλία του μέντορά τους να εξαπλωθεί στις πέντε ηπείρους, όπου μετρά περίπου 40.000 εκπαιδευμένους θεραπευτές και περίπου 130 πιστοποιημένους εκπαιδευτές.